О нама

Нашу чаробну причу започела је Инес Црнокрак, оснивач и креатор Сербике.

Инес Ц. је своју професионалну каријеру модела заменила мајчинством. Живела је у Токију, Паризу, Лондону, а сада живи у Њујорку, води производњу веганских и оброка без глутена, али је заљубљена у књиге и дечију психологију. Воли да чита књиге на српском језику јер верује да је српски језик најлепши на свету. Због свог сина Реље креира свакакве лудорије да га упозна са светом, а сад се потпуно посветила стварању чаролије зване Сербика јер жели да Рељи и другој деци која живе ван матице приближи српски језик и ћирилицу.

Сада кад је Реља у периоду кад тражи још, а има подоста и оних чувених “Како” и “Зашто”, Инес је схватила да је на интернету врло оскудан садржај за децу на ћирилици и то ју је инспирисало да, у тренутку кад све стоји, окупи тим и покрене пројекат који ће то да промени. И тако се идеја за Сербику родила у Њујорку, у априлу 2020. године, у моменту када је цео свет био погођен пандемијом, а новонастале околности су биле тешке и непредвидиве. Инес је са сигурношћу и ентузијазмом кренула у реализацију идеје јер верује да иако свет стоји, ћирилица мора да се шири.

И тако, као чаролијом, коцкице почињу да се слажу и за тили час тим младих и креативних људи, иако живе на различитим локацијама, окупио се са чврстом намером да ту идеју спроведу у дело. Сјајан тим се окупио да своје искуство, знање, таленат и патриотизам упакују у један савршени пакетић! И бајка је кренула: Инес своју идеју и концепт предаје Ивани и Итани које својим знањем и искуством то претварају у чаробну методу. Стефанова програмерска магија је све то дигитализовала и претворила у уметничко дело.
Сербика је постала модерна интернет бајка писана ћирилицом!

Стефан П. је софтвер девелопер и ДевОпс. Са искуством од 5 година. Радозналост га је увела у свет софтвера и програмирања а потрага за новим изазовима га је довела до Сербике. Пошто ради са одраслима, мора да се прави да је и он одрастао, али је у суштини он и даље дете које се радује игри и учењу. Од идеје за Сербику направио је платформу пуну магије и чаролије, својствену свему што раде деца.

Ивана А. је мастер васпитач. Студије је завршила на Факулетету педагошких наука у Јагодини. Радила је у вртићу са децом до 7 година. Сматра да је бити васпитач позив, а не посао. За своју професију се одлучила кад је схватила да нема тог посла у коме се може добити толика количина љубави, радости, искрености и позитивне енергије као у раду са децом.

Итана Е. је едукатор и аниматор са искуством преко 12 година рада са децом свих узраста. Искуство је стекла у студију за анимацију деце “Чигра”. Заједно у тиму са младим и креативним људима, Итана је учествовала у организацији дечијих рођендана, креативних радионица, зимских и летњих кампова. Реализовала је и едукативне обуке за малишане са сметњама у развоју и многе активности хуманитарног карактера. Итана своје искуство проширује са пуно љубави и пажње у раду са својом децом, Леном и Кочом.

Инес, Стефан , Ивана и Итана, осмислили су и креирали, увек и свуда доступну, пре свега сигурну платформу Сербика, која ће промовисати и неговати српски језик и ћирилицу, али и створити прву интерактивну онлајн школу на српском језику. Чињеница да је ћирилица угрожена, била је звезда водиља, као и жеља да платформа зближи нашу децу широм света, да им кроз едукативне садржаје приближи српски језик и разна друга знања на српском језику, а да уједно проведу квалитетно време за рачунаром.

Као прва карика у том ланцу је наш курс Ћирилице – Букваријада, којим започињемо ову предивну причу.

Желимо да будемо промотери српског језика и писма, да се дружимо, да растемо и учимо заједно и да удружени будемо чувари њеног величанства-Ћирилице.